Molekularna mikrobiologija

AGC laboratorija nudi uslugu detekcije mikroorganizama korištenjem DNK tehnologije. Molekularni testovi se razlikuju od imunoloških i biohemijskih testove zbog svoje visoke specifičnosti, senzitivnosti i direktne detekcije nukleinske kiseline.

Bitno je istaknuti da se molekularno testiranje svakako može koristiti i kao provjera imunoloških testova jer je samo na ovaj način moguće ustanoviti prisutstvo i količinu nukleinskih kiselina mikroorganizama. Prednost real-time PCR detekcije prisustva DNK mikroorganizama nad biohemijskim metodama detekcije se ogleda u tome što se sa real-time PCR-om može kvantificirati DNK patogena što odgovara realnoj količini mikroorganizama kod pacijenta i na taj način se može pratiti razvoj bolesti.

Usluge iz ove oblasti se preporučuju pacijentima koji imaju sumnju na određene infekcije zbog ispravnog i što brže dijagnoze i liječenja.

Usluge i cijene

Kliknite na svaku pojedinačno za više informacija.

Skrining i genetska tipizacija HPV-a

Molekularna analiza HPV-a. Test ima osjetljivost do 10 kopija virusa i u mogućnosti je genotipizirati 14 visoko rizičnih i 2 nisko rizična HPV tipa uz mogućnost detektiranja multiple infekcije sa inkorporiranom internom kontrolom za izbjegavanje kros kontaminacije. Test se može uraditi iz cervikalnog brisa, brisa rektuma ili brisa uretre kod muškaraca.

Chlamydia trachomatis/Mycoplasma genitalium/ Ureaplasma

vi mikroorganizmi su asocirani sa različitim genitourinarnim infekcijama kod ljudi i uzročnici su mnogih oboljenja. Prenosi se seksualnim kontaktom i infekcija se kategorizira u gonokokal uretritis ili ne gonokokalni uretritis (NGU) u zavisnosti od prisustva ili odsustva Neisseria gonorrhoeae bakterije. Kada pacijent ima NGU infekciju, Chlamydia trachomatis je detektovana u 30 do 40% muškaraca. Pored ove bakterije ovu infekciju mogu izazvati mikoplazme i ureoplazme kod Chlamydia negativnih pacijenata.
Ovim testom se može detektovati Mycoplasma genitalium / hominis iz kliničkih uzoraka pomoću Real-time PCR-a. Test je dizajniran za in vitro dijagnozu i omogućava kvalitativnu detekciju.

Citomegalovirus

Na real-time PCR instrumentu visoke senzitivnosti se vrši detekcija prisutnosti citomegalovirusa. Analiza se može vršiti iz seruma, plazme ili čak iz plodne vode.

h

Želite znati više?

Dostupan je veliki broj naučnih članaka na ovu temu koje bi Vam također rado poslali, upišite Vašu email adresu i odaberite temu koja vas zanima.

Vama ili nekom iz porodice je potrebna pomoć?

Popunite formular ispod ili nas pozovite na +387 (0) 33 671 234 kako bismo stupili u kontakt

Kontakt informacije

+387 (0) 33 671 234

+387 (0) 33 538 100

Olovska 67

Olovska 67, 71000 Sarajevo, BiH